ARAMA
Söke Belediyesi

“MİLLİ MÜCADELEDE SÖKE” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Geri
“MİLLİ MÜCADELEDE SÖKE” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
9 Şubat 2022

9 Şubat Atatürk’ün Söke’ye gelişinin 98. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Milli Mücadelede Söke” paneli düzenlendi. Söke İlçe Kaymakamlığı, Söke Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Söke Kent Konseyi ile Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği tarafından gerçekleştirilen panel; Söke Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda yapıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Fatma Neval Genç’in yaptığı “Milli Mücadelede Söke” konulu panelde Dr. Günver Güneş konuşmacı olarak yer alan isim oldu.

Panelin açılışında konuşma yapan Prof. Dr. Fatma Neval Genç gerçekleştirilen panelin güzel bir işbirliğinin sonucu olduğunu söyledi. Konuşmacı olarak yer alan ADÜ’nden Günver Güneş’in Aydın ve Söke özelinde çalışmalar yapan bir isim olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Neval Genç; “Söke Milli Mücadele’de Sökeli Cafer Efe ve Ali Efe gibi kahramanları ile yer alan, canlarını veren şehitleri olan bir memleket. Sakarya muharebesinin kaderin değiştiren bir uçağa sahip çıkmış bir şehir.  Dolayısıyla lütfen yaşadığımız şehri, Milli kahramanlarını, milli mücadelede üstelendiği rolü göz önünde bulundurarak yaşayalım” dedi.

Atatürk Milli Mücadeledeki konuları nedeniyle İzmir ve Aydın’a özellikle ilgi duyuyordu diyen Dr. Günver Güneş; “Kurtuluş savaşı ile direkt alakalı olduğu düşüncesindeyiz. İzmir işgal sürecine tepki göstermiş Aydın cephesindeki direnişe büyük hayranlık duymuş. Bölgenin direniş önderleri Yörük Ali, Demirci Mehmet Efe, Kuşadası ve Söke cephesinde Mahmut Esat Bozkurt, küçük Menderes havzasında Şükrü Saraçoğlu ile diyalog kurduğunu görüyoruz. Bunların mücadelelerini de yakından takip ediyor. İzmir ve Aydın’ın sorunlarıyla yakından ilgileniyor. O dönemde 52 il merkezi ve çeşitli ilçeleri de ziyaret eden Mustafa Kemal Paşa’nın Söke’yi iki kez, Aydın’ı 4 kez ziyaret ettiğini görüyoruz” dedi.

Daha önce panele katılacakları duyurulan ancak sağlık sorunları nedeniyle katılamayan iki konuşmacı Ahmet Mehmet Efendioğlu ve Emin Elmacı’nın da önemli araştırmaları olduğunun altını çizdi. Özellikle Dr. Ahmet Mehmet Efendioğlu’nun Milli Mücadele’nin ilk şehidi Bekir Sıtkı Efendi ile ilgili araştırmalarının Söke ve o dönemin adıyla Yoran, bugünkü Didim ilçesi için çok önemli olduğunu dile getirdi. Dr. Günver Güneş, Bekir Sıtkı Efendi ismine de ayrıca önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.