T.C.
AYDIN İLİ
SÖKE BELEDİYESİ
KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
SÖKE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU
GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE
ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR
Amaç
Madde 1
Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu, bir temel hak olarak Anayasa'nın güvence altına aldığı sanatın ve özellikle tiyatronun toplumsal görevine uyg
un olarak halkın kültürel üretiminin, çağdaş eğitiminin, sanat düzeyi ve bilincinin yükselmesine katkıda bulunmak için yerli ve yabancı tiyatro eserlerinin seçkin örneklerini seyircisine ulaştırmak, Türk Tiyatrosunun geleceğe yönelik yaratıcı atılımlarına önderlik etmek amacıyla kurulmuştur.
Kapsam
Madde 2
Bu yönetmelik; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosunun amaç, kuruluş, yönetim organları, hizmet bölümleri, çalışma esasları ve disiplin hükümlerini düzenler.
Dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik, 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4
Bu yönetmelikte geçen;
- Şehir Tiyatrosu; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosunu,
- Belediye Başkanı; Söke Belediye Başkanını,
- Kültür ve Sosyal İşler Müdürü; Söke Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürünü,
- Genel Sanat Yönetmeni; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenini,
- Yönetim Kurulu; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulunu,
- Disiplin Kurulu; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu Disiplin Kurulunu,
- Repertuar Kurulu; Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu Repertuar Kurulunu,
- Personel; Söke Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Personelini ifade eder.
- Sanatçı; oyuncu, dansçı, koreograf, dekor tasarımcısı, kostüm tasarımcısı, müzisyen, ışık tasarımcısı, rejisörleri ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
KURULUŞ VE ORGANLAR
Kuruluş
Madde 5
Söke Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Söke Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı gönüllülük esası ile yönetilen bir kültür ve sanat topluluğudur.
Yönetim Organları
Madde 6
- Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı
- Yönetim Kurulu
- Disiplin Kurulu
- Repertuar Kurulu
- Hizmet Bölümleri
e1) Sanatçılar Bölümü; Genel Sanat Yönetmeni, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı, Sanatçılar.
e2) Sahne Amiri
e3) Teknik Kurul
e4) Sahne Uygulayıcıları
e5) Arşiv
e6) Basın Bürosu
Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı
Madde 7
Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, tiyatro alanında eğitim görmüş veya çalışmış; rejisör, oyuncu, yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olabileceği gibi, bu alandaki kültür ve tecrübesi ile ün yapmış sanatçılar arasından Belediye Başkanı tarafından 2 yıllığına atanır.
Genel Sanat Yönetmeni, Yardımcısını kendisi belirler, Belediye Başkanının onayına sunar. Genel Sanat Yönetmeninin görevde bulunmadığı (hastalık, izin vb.) süreçte Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı yetkilidir.
Belediye Başkanı tarafından atanan Genel Sanat Yönetmeninde 2 yıllık süre beklenmeksizin değişiklik yapılabilir. Genel Sanat Yönetmeni pozisyonunda boşluk olması halinde, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı boşluk sürecini idare eder.
Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatrosunun bütün sanat üretim çalışmalarını düzenlemek, sanat disiplinini sağlamak ve sanatçılara ilişkin kayıtları tutmakla yükümlüdür. Gerekli görürse tiyatronun sanatçıları arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir.
Genel Sanat Yönetmeni Şehir Tiyatrosunu temsil eder. Protokolün gerektirdiği durumlarda yerine Şehir Tiyatrosu sanatçılarından birini görevlendirebilir.
Genel Sanat Yönetmeni, Yönetim Kurulunun kararı ve Belediye Başkanının onayı ile Söke ilçesinin uygun ve gerekli gördüğü her yerinde tiyatro açabilir.
Şehir Tiyatrosunun ulusal ve uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi sanat etkinliklerine katılması, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, yurt içi ve yurt dışında turneler yapılması, gerektiğinde tanınmış yönetmenlerden, konuk olarak yönetmen davet etme hususlarını Yönetim Kuruluna teklif edebilir.
Şehir Tiyatrosu sanatçılarını, oyunların başlama tarihlerini, hangi sahnede ve sürede sahneleneceğini, rol dağılımlarını belirler. Yönetim Kuruluna sunar.
Yönetim Kurulunun Teşkili
Madde 8
Yönetim Kurulu;
- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün bağlı olduğu Belediye Başkan Yardımcısı
- Kültür ve Sosyal İşler Müdürü veya Müdür Vekili
- Belediye Kültür, Sanat, Eğitim ve Kadın Komisyonundan 1 üye,
- Genel Sanat Yönetmeni
- Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı
- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden 1 personel olmak üzere 6 kişiden oluşur.
Yönetim Kurulu üyeleri Belediye Başkanı tarafından 2 yıl için atanırlar. Yönetim Kurulu Haziran ayında oluşturulur ve aynı ay içinde göreve başlar. Yeni atamalar yapılıncaya kadar eski üyelerin görevi devam eder. Boşalan üyeliğe gelen öncekinin süresini tamamlar. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilir. Belediye Başkanı tarafından atanan üyelerde 2 yıllık süre beklenmeksizin değişiklik yapılabilir.
Yönetim Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları
Madde 9
Yönetim Kurulu ayda bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Toplantılar gizlidir. Ancak özel durumlarda ilgililer oturuma çağrılabilirler. Olağan toplantılar dışında Genel Sanat Yönetmeni, Başkan Yardımcısı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olağanüstü toplantı çağrısı yapabilirler. Yaz aylarının toplantı düzeni, kapanış kararında özel takvime bağlanır.
Belediye Başkan Yardımcısı Yönetim Kurulunun başkanıdır. Belediye Başkan Yardımcısının mazereti nedeniyle kurul toplantısına katılamaması halinde, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü başkanlık görevini üstlenir.
Kurul, gündemindeki her konu görüşüldükten sonra oylanıp karara bağlanmadıkça ötekine geçilmez. Her üyenin tek oyu vardır. Eşitlik halinde başkanın oyu çift oy sayılır.
Alınan kararlar derhal, Belediye Başkanınca tasdik edilmiş olan karar defterine geçirilip üyelerce imzalanır ve bir yıllık dönem sonunda bu defter yine Belediye Başkanınca kapatılarak zimmet ile arşive teslim edilir. Alınan bu defter arşive teslim edilinceye kadar Genel Sanat Yönetmeninin zimmetinde bulunur.
Özürsüz ve kesintisiz olarak üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Bu üye, Genel Sanat Yönetmeni ise istifa etmiş sayılır. Katılmama durumu bir tutanak ile saptanır, Belediye Başkanının onayına sunulur.
Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 10
Şehir Tiyatrosunun yıllık sanat çalışmalarıyla ilgili bütçe önerisi hazırlanması Yönetim Kurulunun görevidir. Genel Sanat Yönetmeni kurulun hazırlayacağı bu bütçe ile kendisinin hazırlayacağı idari kısma ait bütçeyi birleştirerek Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne sunar. Bütçenin uygulanması aşamasında Kanunları ön gördüğü bütün aktarma işlemleri Yönetim Kurulunun bilgisi altında yapılır.
Yıllık oyun repertuvarları bütçe çalışmaları öncesinde belirlenir ve yaz aylarında oluşturulur. Sanatsal takvimi Genel Sanat Yönetmeni belirler ve Yönetim Kurulunun kararı ile uygulamaya konulur.
Yönetim Kurulu kendiliğinden ya da Genel Sanat Yönetmeninin teklifi üzerine; Şehir Tiyatrosunun, ulusal ve uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi etkinliklere katılması, bu tür etkinlikler düzenlenmesi, yurt içi ve yurt dışı turneler yapması hususunda karar alabilir.
Yönetim Kurulu yerli ve yabancı sanatçı, uzman ve rejisör davet edebilir. Bunların ücretleri ile yolluk, konaklama ve iaşe giderleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre saptanır.
Disiplin Kurulu
Madde 11
Disiplin Kurulu; Yönetim Kurulunda görev alan personelden farklı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden bir personel, Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğünden bir avukat ve sanatçıların kendi aralarında gizli oyla seçeceği 1 sanatçı üye olmak üzere 3 üyeden oluşur.
Personel ve avukat üyeler Belediye Başkanı tarafından 2 yıllığına atanır. Görev süresi dolmadan yapılan atamalarda yeni üyelerin görevi, önceki üyenin kalan görev süresi kadar devam eder. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilir. Sanatçı üye ise her disiplin kurulu toplantısından önce, her bir olay için yeniden seçilir.
Disiplin Kurulunun Çalışma Esasları
Madde 12
Disiplin Kurulu tüm üyelerin katılımıyla toplanır. Kurul, her oturumda üyelerden birini Disiplin Kurulu Başkanı olarak belirler. Disiplin Kurulunun toplantısı gerektiğinde en geç 5 iş günü içinde kurulun saptayacağı bir tarihte yapılır. Disiplin kurulu kararları çoğunlukla alınır.
Repertuar Kurulu
Madde 13
Repertuar Kurulu; Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısından oluşur.
Repertuar Kurulu, bir tiyatro mevsiminde sahneye konulacak oyunların seçiminde Yönetim Kuruluna öneride bulunur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
HİZMET BÖLÜMLERİ
Sanatçılar
Madde 14
Şehir Tiyatrosunun sanatçıları aşağıdaki gibidir.
- Oyuncular,
- Dansçılar,
- Koreograf,
- Dekor Tasarımcısı,
- Kostüm Tasarımcısı,
- Müzisyenler,
- Işık Tasarımcıları,
- Rejisörler.
Sahne Amiri
Madde 15
Sahne Amiri; Genel Sanat Yönetmeni; sanatçılar, sahne uygulayıcıları veya Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli arasından gösterecekleri adaylar içerisinden Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Sahne Amirliği tiyatro hizmetinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için sahneye ve diğer teknik bölümlere ilişkin ihtiyaçların sağlanmasında; sanatçı ve tüm çalışanların verimli çalışması için gereken önlemlerin alınmasından, sayısal verilerin toplanmasından ve yapım işlerinin koordinasyonundan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Amir, tiyatronun tüm bölümleri arasındaki bağlantıyı sağlamak ve Teknik Kurul ile prova edilmekte ya da sahnelenmekte olan oyunlardan gelen raporları bizzat toplamak, gecikmesinde sakınca bulunan önlemleri aldıktan sonra, kendi görüşünü de ekleyerek sıra numarası altında Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür. Ayrıca Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar ve raportörlüğünü yapar.
Teknik Kurul
Madde 16
Baş sahne uygulayıcısı ile sahne makinistleri, sahne donatımı, sahne ışığı, efekt ve ses gibi bölümlerin baş sorumlularından oluşur. Teknik Kurul Yönetim Kuruluna bağlı olarak görev yapar. Teknik Kurul üyelerini Yönetim Kurulu belirler.
Teknik Kurul, Genel Sanat Yönetmeninin çağrısı ile toplanır. Toplantıya oyunun dekor tasarımcısı ve kostüm tasarımcısı da katılır. Oyunun bütün teknik sorunlarının görüşüleceği bu kurulda oyunun maliyet projesi düzenlenerek Yönetim Kuruluna sunulur. Sonuca Yönetim Kurulu karar verir.
Sanat ve Sahne Uygulayıcıları
Madde 17
Uygulayıcı uzmanlar; suflörler, sahne ışıkçısı, aksesuarcı, efektörden oluşur.
Arşiv ve Basın Bürosu
Madde 18
Şehir Tiyatrosunda gerçekleştirilen tüm faaliyetlere ilişkin yazılı ve basılı belgelerin(oyun metinleri, oyunlara ilişkin haber metinleri, oyun afişleri vb.), görsel ve işitsel materyallerin dosyalanması ve arşivlenmesi Genel Sanat Yönetmeninin sorumluluğundadır.
Genel Sanat Yönetmeni dosyaladığı bilgi ve belgeleri her yıl Yönetim Kurulunun belirlediği tiyatro sezonunun bitiminde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne teslim eder.
Şehir Tiyatrosunda gerçekleştirilecek tüm faaliyetlere ilişkin duyuru, davet, sesli ve görüntülü kayıt altına alma vb. işlemlerini Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Belediye Basın Bürosu ile organize eder.
Şehir Tiyatrolarında Çalışma Usulü
Madde 19
Sanatçılar, Genel Sanat Yönetmeni tarafından belirlenecek olup sanatçı alımında özel yetenek, özel ilgi, disiplinli çalışmaya elverişlilik şartları aranacaktır.
Diğer hizmet bölümlerine görevlendirmede, alanında uzman kişilerden bilgi ve tecrübe sahibi, disiplinli çalışmaya elverişli olma şartları aranacaktır. Diğer hizmet bölümlerinde(sahne amiri, teknik kurul, sahne uygulayıcıları vb.) çalışacak kişiler, Genel Sanat Yönetmeninin belirlediği adaylar arasından Yönetim Kurulu kararıyla görevlendirilecektir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ŞEHİR TİYATROSUNUN ÇALIŞMA ESASLARI
Çalışma Düzeni
Madde 20
Sanatçılar, Genel Sanat Yönetmenine bağlı olarak çalışırlar. Her türlü öneri Teknik Kurulda tartışılarak uygulamaya konulur.
Tüm Şehir Tiyatrosu sanatçıları, görev aldıkları bütün sanat çalışmalarını Şehir Tiyatrosu adına yaparlar.
Yıllık Çalışma Düzeni
Madde 21
Şehir Tiyatrosu, 1 Ekim’de perdelerini açar. Ekim ayında prömiyer yapacak oyunların prova takvimi Genel Sanat Yönetmeni tarafından belirlenir. Sanat yılının sonunu Yönetim Kurulu belirler, ancak bu tarih olağanüstü bir neden çıkmadıkça 15 Mayıs’tan önceye alınamaz. Belirlenen tatil tarihinden 15 gün önce yaz oyunlarının ve gelecek sanat yılı çalışmalarının başlangıç tarihi de saptanır. Özel durumlar Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Tiyatro Dışı Çalışmalar
Madde 22
Şehir tiyatrosu sanatçıları, mesleklerinin onuruna uygun olmak, tiyatrodaki görevlerini aksatmamak şartı ile Genel Sanat Yönetmenine bilgi vererek Şehir Tiyatrosunda görev aldığı oyunlar dışında sanatsal ve eğitsel çalışmalar yürütebilirler.
Eğitim Çalışmaları
Madde 23
Şehir Tiyatrosu kendi yapısı içinde sürekli bir tiyatro okulu niteliği taşır. Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulunun denetimi altında personel için kurslar, konferanslar, seminerler ve tartışmalar düzenleyebilir.
Kültürel Çalışmalar
Madde 24
Şehir Tiyatrosu kendi yapıları içinde birer kültür evi niteliğini de taşır. Bu amaçla Genel Sanat Yönetmeni geleneksel Türk tiyatrosu, drama, diksiyon, sinema, müzik, dans, plastik sanatlar vb. gibi dallarda gösteriler, sergiler, konferanslar, açık oturumlar ve halkın eğitimine yönelik çalışmalar düzenlemek çeşitli kurum ya da kişilerin kültürel çalışmalarına olanak hazırlamak, tiyatroyu çevre halkının yaratıcılığına açık bir kültür evi olarak geliştirmekle yükümlüdür.
Yurt İçi ve Yurt Dışı Turneler
Madde 25
Yönetim Kurulu kararı ve Belediye Başkanının onayı ile ilgili mevzuata uygun olmak koşuluyla yurt içi ve yurt dışı turneler düzenlenebilir.
Jübile ve Özel Geceler
Madde 26
Yazılı istekleri üzerine tiyatro mesleğinde 25 yıl ya da 50 yıl çalışmış olan sanatçılar jübile, sanat ve sahne uygulayıcıları ile diğer sahne personeli özel gece yapabilirler. Bu jübile ve özel geceler için Yönetim Kurulunun izni, Belediye Başkanının onayı gereklidir. Jübile ya da özel geceler için ilgililerden tiyatro kirası, aydınlatma, ısıtma, dekor, kostüm, aksesuar ve benzeri malzemelerin kullanımı karşılığı bir ücret alınmaz.
Telif Haklarının Ödenmesi
Madde 27
Şehir Tiyatrosunda sahnelenecek eserlerin yazarları, çevirmenleri ve bestecilerin telif hakları, yürürlükteki yasalar ve Türkiye'nin bağlı olduğu uluslararası anlaşma hükümleri uyarınca ödenir.
Gerektiğinde ödenecek telif hakları, her yıl Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün bütçesine konulacak ödenek tutarıyla sınırlıdır.
Genel Sanat Yönetmeninin, telif hakları sahipleri ile bu sınırın üstünde özel anlaşma yapabilmesi için Yönetim Kurulu kararı ve Belediye Başkanının onayı gerekmektedir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
Disipline Aykırı Davranışlar ve Cezalar
Madde 28
Sanat icrasının ve hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile bu yönetmeliğin hükümlerinin emrettiği görevleri yerine getirmeyenlere
a)Uyarı,
b)Kınama,
c)Temelli çıkarılma disiplin cezaları uygulanır.
Uyarı Cezası
Madde 29
Aşağıdaki durumlarda uyarı cezası verilir.
- a) Mazeretsiz olarak provaya geç gelmek ya da hiç gelmemek,
- b) Genel Sanat Yönetmeninin izni olmadan oyunun başlamasından en az bir saat önce tiyatroda bulunmamak,
- c) Oyunda antre kaçırmak,
- d) Oyuna eksik aksesuarla çıkmak,
Kınama Cezası
Madde 30
Aşağıdaki durumlarda kınama cezası verilir.
a)Rejisörden izin almadan oyun metni dışına çıkmak ve mizansen değiştirmek,
b)Perdenin erken açılmasına, erken ya da geç kapanmasına neden olmak,
c)Işık ve ses düzenini zamanından erken açmak ya da geç kapamak,
d)Sahne gereçlerini gereği gibi kullanmamak ve bunlara zarar vermek,
e)Raporları gerçeğe uygun olmayan biçimde düzenlemek,
f)Görevli bulunduğu oyunda, oyundan önce ya da oyun süresince seyirci arasında dolaşmak, sahne arkasına tiyatro ile ilişkisi olmayan kişileri getirmek,
- g) Oyuna gelmemek,
- h) Tiyatrodan aldığı eser ya da malzemeyi süreci içerisinde geri vermemek.
Tiyatrodan Çıkartılma
Madde 31
Aşağıdaki durumlarda tiyatrodan çıkartılma cezası uygulanır.
- a) Şehir Tiyatrosuna ait eşya ve malzemeleri tiyatro dışına izinsiz çıkarmak,
- b) Kötü alışkanlığı olmak (Kumar oynamak veya oynatmak, içki içmeyi alışkanlık edinmek, uyuşturucu madde kullanmak vb.)
- c) Tiyatrodaki görevine mazeretsiz ve kesintisiz 10 gün gelmemek,
- d) Şehir Tiyatrosundaki oyun ve faaliyetle ilgili üçüncü kişilerle, Genel Sanat Yönetmeninin izni olmaksızın her türlü bilgi paylaşımında bulunmak,
- e) Bir tiyatro sezonu içerisinde 3 uyarı veya 2 kınama cezası almak.
Cezaların Uygulama Alanı
Madde 32
Cezayı icap ettiren hareketlerin Şehir Tiyatrosu binaları içinde veya dışında, tatil devresinde, oyun içinde, oyun dışında ve turnelerde gerçekleşmesi halinde de Yönetmeliğin cezalara ilişkin hükümleri aynen uygulanır.
Cezanın Ertelenmesi
Madde 33
Yönetim Kurulu disiplin cezalarının uygulanmasını bir tiyatro sezonu içinde erteleme hakkı vardır.
ALTINCI BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
Yürürlük
Madde 34
Söke Belediye Meclisinde kabul edilen ve Sayıştay görüşü alınan bu Yönetmelik, ilanı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 35
Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
DİĞER YÖNETMELİKLER